Kultowe kolarskie przekąski własnego wyrobu

Porady Zdrowie

Kolarstwo w ogólnym rozumieniu to sport wytrzymałościowy. Ze względu na długi czas trwania treningów i wyścigów często występuje tu konieczność dożywiania organizmu w trakcie jazdy. W warunkach wysiłku fizycznego najważniejszym makroskładnikiem pokarmowym są węglowodany, które stanowią dla organizmu źródło łatwo dostępnej energii i mogą być wykorzystywane nawet podczas intensywnej aktywności. Zalecana podczas jazdy podaż węglowodanów zależna jest od czasu trwania oraz intensywności treningu.

Krótkie jednostki treningowe, trwające do 60 minut, nie wymagają dostarczania węglowodanów w trakcie, ponieważ w takich przypadkach wystarczające będą zasoby paliwa zmagazynowane w postaci glikogenu mięśniowego i wątrobowego. Jednak wraz ze wzrostem czasu trwania (oraz intensywności) wysiłku jedzenie na rowerze staje się konieczne, pozwala bowiem ograniczyć tempo zużywania zasobów glikogenu, wydłużając tym samym zdolności wysiłkowe organizmu. W przypadku aktywności trwających od 60 do 120 minut optymalna podaż węglowodanów mieści się w zakresie 30–60 g/h. Jeżeli wysiłek trwa od 120 do 180 minut, należy celować w spożycie węglowodanów w zakresie 60–90 g/h, a w przypadku jeszcz...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów



Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 10 wydań czasopisma "bikeBoard"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy