Przerwa w regularnych treningach pozwala organizmowi odpocząć po trudach sezonu – zarówno fizycznie, jak i psychicznie. To także okazja do zajęcia się rzeczami, na które nie mieliśmy wcześniej czasu. Możemy spędzić więcej chwil z bliskimi, nadrobić zaległości w pracy (lub na Netfliksie) i doleczyć ewentualne kontuzje. Dla naszego organizmu ograniczenie lub nawet zaprzestanie codziennych rowerowych treningów to znacząca zmiana. Jak zatem powinniśmy się odżywiać podczas roztrenowania?
Do tematu żywienia w okresie przejściowym możemy podejść na dwa sposoby. Z jednej strony nie musimy tak skrupulatnie przestrzegać kolarskiej diety, utrzymywać wagi startowej, jednocześnie pilnując wystarczającej podaży węglowodanów w dni treningowe. Roztrenowanie to dobry czas na odpoczynek od restrykcji żywieniowych. Jeżeli oczywiście narzucamy sobie takie w sezonie. Z drugiej jednak strony ograniczenie poziomu aktywności fizycznej wiąże się ze znacznym zmniejszeniem zapotrzebowania energetycznego organizmu. Oznacza to, że jeżeli będziemy spożywać tyle jedzenia co w okresie intensywnych treningów, prawdopodobnie odbije się to...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 10 wydań czasopisma "bikeBoard"
- Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
- Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
- ...i wiele więcej!