W miarę zbliżania się wiosny liczba treningów ogólnorozwojowych się zmniejsza, pojawia się coraz więcej jednostek interwałowych, a cały plan treningowy zaczyna przypominać ten realizowany w okresie startowym.
Właściwy sposób odżywiania ma znaczenie przez cały rok. Odpowiednio zbilansowana i różnorodna dieta, zdrowe nawyki żywieniowe, pokrywanie zapotrzebowania organizmu na substancje odżywcze i unikanie tych szkodliwych – to kwestie, które są aktualne niezależnie od części sezonu. Jednak tak samo jak w ciągu roku zmienia się charakterystyka treningu, tak samo potrzeby żywieniowe organizmu nieco się różnią. Okres przygotowawczy to często także czas redukcji masy ciała w celu osiągnięcia tzw. wagi startowej, co również wpływa na sposób żywienia.
Dieta w okresie przygotowawczym powinna dostarczać organizmowi energię potrzebną do realizacji jednostek treningowych i efektywnej regeneracji pomiędzy nimi. Podstawę diety powinny s...
Żywienie w okresie przygotowawczym
Chyba wszyscy kolarze i kolarki, którzy planują wejść w kolejny sezon z optymalną formą, rozpoczęli już przygotowania. Okres jesienno-zimowy to czas długich treningów o niskiej intensywności oraz aktywności, takich jak bieganie, basen czy trening siłowy.
Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto
Zaloguj się