Najbardziej destrukcyjnie na nasze tkanki działają stany zapalne, przewlekłe, podczas których mechanizmy obronne organizmu zaczynają wymykać się spod kontroli. Chroniczny stan zapalny jest jednym z największych wrogów tkanki łącznej, nie tylko chrzęstnej. Najczęściej przyczyną jego powstawania jest dieta, obfitująca w cukier, przyspieszając proces glikacji, który jest procesem nieenzymatycznym, przebiegającym w trzech etapach:
- powstawanie zasady Schiffa w wyniku reakcji cukru redukującego lub niskocząsteczkowego aldehydu z NH2 aminokwasu, lipidu lub DNA (jest to reakcja odwracalna),
- tworzenie bardziej stabilnych związków, tzw. produktów Amadoriego, które ulegają kaskadzie reakcji Maillarda (głównie utlenienia), prowadząc do powstania reaktywnych dikarbonyli,
- powstawanie produktów Maillarda z produktów Amadoriego i reaktywnych dikarbonyli.
Glikacja prowadzi do powstania końcowych produktów zaawansowanej glikacji, czyli tzw. AGE (advanced glycationend-products). Akumulacja tych związków może mieć ogromny wpływ na kondycję organizmu oraz patogenezę wielu chorób. AGE, z uwagi na swoją dużą lepkość i obecność wiel...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 10 wydań czasopisma "bikeBoard"
- Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
- Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
- ...i wiele więcej!