W ostatnich latach gluten zyskał miano największego zła w dietetyce sportowej. Nie do końca zasłużenie. Jak wynika z najnowszych badań, przyczyną problemów żołądkowo-jelitowych mogą być określone typy węglowodanów, a ich eliminacja to sposób na zyskanie komfortu przed wysiłkiem i podczas wysiłku.
Wraz ze wzrostem intensywności ćwiczeń i czasem ich trwania dochodzi do uszkodzeń jelit: stają się przepuszczalne i działają inaczej niż w standardowych warunkach. Notowane jest również upośledzenie opróżniania żołądka, spowolnienie przejścia przez jelito cienkie i złe wchłanianie substancji odżywczych. Dodanie stresu cieplnego i charakteru pracy może zaostrzać zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Maksymalne obciążenie wysiłkowe powyżej dwóch godzin przy 60% maksymalnego poboru tlenu (VO2 max) jest progiem, w którym występują istotne negatywne zmiany, niezależnie od możliwości wysiłkowych danej osoby. Poza mechanicznymi i fizjologicznymi, przyczyn tego stanu można się doszukiwać w odżywianiu. Według najnowszych badań problemów wcale nie nastręcza gluten, bo bezwz...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 10 wydań czasopisma "bikeBoard"
- Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
- Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
- ...i wiele więcej!