Po pierwsze węglowodany – najwyższa jakość energii
Węglowodany w diecie sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe odgrywają decydującą rolę, ponieważ to właśnie one stanowią dużą pulę energetyczną, z której organizm korzysta podczas pierwszych kilkudziesięciu minut wysiłku. Okazuje się, że w dyscyplinach wytrzymałościowych mięśnie potrzebują ok. 1 g glukozy na minutę, czyli ok. 60 g na godzinę [1]. Wysoka podaż węglowodanów jest także istotna w okresie przygotowawczym i wówczas zaleca się nawet 10 g/kg m.c./dzień, co jest uzależnione w dużej mierze od liczby i intensywności sesji treningowych [2]. Burke i wsp. [3] sugerują, by sportowcy trenujący z przeciętną intensywnością przez mniej niż 60 minut przyjmowali węglowodany w ilości 5–7 g/kg m.c./dzień. Z kolei jeśli ćwiczenia są bardziej intensywne, a ich czas trwania wydłuża się do 3 godz., dawka konsumowanych węglowodanów powinna wynosić 7–10 g/kg m.c./dzień. Jeśli jednak zawodnicy trenują dłużej niż 4 godz., a intensywność ćwiczeń jest wysoka, należy spożywać nawet do 12 g/kg m.c./dzień. Inne badania [4, 5] wskazują, że sportowcy trenujący przeciętnie 2–3 godz. przez 5–6 dni w tygodniu powinni konsumować 5–8 g/kg m.c./dzień, czyli ok. 250 g/dzień dla zawodnika ważącego 50 kg. Dla zawodników trenujących 3–6 godz. przez 5–6 dni w tygodniu zalecane...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 10 wydań czasopisma "bikeBoard"
- Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
- Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
- ...i wiele więcej!