Niestety wielokrotnie niweczymy wtedy starania kilkugodzinnego wysiłku. Wysoko przetworzone produkty zachęcają nas smakiem, ale niestety nie idzie to w parze z ich składem i działaniem na zdrowie. Smak słodki towarzyszy nam od momentu życia płodowego. To właśnie w tym okresie zaczynamy go odbierać. Następnie kontynuowany jest przez spożywanie słodkiego mleka, za co odpowiada cukier mleczny – laktoza. Smak słodki jest naszym pierwotnym smakiem, skorelowanym z uczuciem bezpieczeństwa. Smaki słony, kwaśny i gorzki, kojarzy się przede wszystkim z zagrożeniem.
Ochota na zjedzenie czegoś słodkiego nie wynika z konieczności dostarczenia glukozy, jak wiele osób twierdzi, ale ma związek z innym mechanizmem. Nie jest to nic innego jak uzależnienie, które porównywalne jest do uzależnienia od narkotyków takich jak morf...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 10 wydań czasopisma "bikeBoard"
- Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
- Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
- ...i wiele więcej!