Cukier to szybkie i skuteczne źródło energii dla sportowców, ale jednocześnie przyczynia się do powstawania stanów zapalnych, otyłości, nadwagi, chorób krążeniowo-oddechowych. Słodkiego dodatku jest na tyle dużo w żywności, że zamiast martwić się o jego deficyt, trzeba główkować, jak go zmniejszyć.
W przeciwieństwie do soli i tłuszczów dodawanych do żywności etykiety żywieniowe nie dostarczają dziennej wartości referencyjnej dla dodanego cukru. Jak wynika z raportu o wpływie spożycia cukru na wzrost zachorowalności, przedstawionego przez Ministerstwo Zdrowia, Polacy w ostatnich latach zwiększyli roczne spożywanie cukru na głowę aż o sześć kilogramów.
Według Instytutu Żywności i Żywienia cukier powinien być w ogóle wyeliminowany z diety ze względu na jego i tak dużą obecność w prawie wszystkich produktach żywnościowych. American Heart Association (AHA) zaleca nie więcej niż dziewięć łyżeczek dodatku cukru dziennie dla mężczyzn i sześć łyżeczek dla kobiet. Limity dla dzieci różnią się w zależności od wieku i potrzeb kalorycznych, ale wynoszą od trzech do sześciu łyżeczek dziennie.
W ciągu ostatniego stulecia roczne spożycie cukrów prostych wzrosło do...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 10 wydań czasopisma "bikeBoard"
- Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
- Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
- ...i wiele więcej!