Kolarstwo wege

Porady

Z roku na rok dieta wegetariańska zyskuje coraz większą popularność. Polacy jedzą mniej mięsa, a sprzedaż jego zamienników wzrosła w roku 2021 o 103%. W 2021 roku według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej i Państwowego Instytutu Badawczego przeciętna osoba w Polsce zjadła 73,5 kg mięsa, tj. o 0,5 kg mniej niż w roku 2020.

Widać to choćby na sklepowych półkach, gdzie oferta roślinnych zamienników mięsa jest coraz bogatsza. W menu większości restauracji znajdziemy sporo bezmięsnych pozycji, a niektóre lokale oferują wyłącznie kuchnię roślinną. Statystyki prowadzone przez Uber Eats podają, że liczba zamówień wegańskich dań wynosiła w 2019 roku niecałe 18 tysięcy, a w 2021 prawie 80 tysięcy! Dieta wegetariańska obecna jest także w świecie sportu, a wśród najlepszych zawodniczek i zawodników nie brakuje roślinożerców. Jadący przez większość etapów tegorocznego Tour de France w koszulce najlepszego górala Simon Geschke na co dzień unika wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Przeglądając internet, można natrafić na informacje o ograniczeniu spożycia mięsa lub całkowitym wykluczeniu go z diety przez m.in. Marka Cavendisha czy Chrisa Froome’a. Zwolennikami diety roślinnej są też tacy światowej klasy kolarze jak Adam Hansen czy David Zabriskie. 

Na czym właściwie polega wegetarianizm? 

Jest to sposób żywienia wykluczający mięso i jego przetwory....

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów



Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 10 wydań czasopisma "bikeBoard"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy