Kofeina i kawa w sporcie – wszystko o kawie i kofeinie jako ergogeniku

Porady

Kawa jako napar towarzyszy nam w życiu już ponad 1000 lat. W ciągu tego czasu poznaliśmy różne metody przygotowywania naparu. Ten, który jest nam dziś najbardziej znany, zaczął się pojawiać około 1500 r.

Kawa w dłoń i zaczynamy!

To, co dziś jest nam znane jako kawa, to wypalone ziarna owocu kawowca. Owoce rosną na krzewach, bardzo mocno przypominając wiśnie. I jak to bywa z większością owoców – im są dojrzalsze, tym więcej słodyczy możemy w nich odnaleźć. Tutaj pojawia się analogia do winogron czy jabłek. Najlepszym zatem momentem na zbiór jest idealna dojrzałość. I znów – podobnie jak w przypadku winogron i winnic – niekiedy plantatorzy decydują się na inny czas zbiorów. Wszak w kawie – jak w przypadku produkcji wina – ważna jest kwestia jakości i smaku. Każdy owoc składa się ze skórki, miąższu, pektyny, łuski, skórki pergaminowej i tych najważniejszych – dwóch ziarenek kawowca. 
Lata temu kawa uważana była za niezdrowy napój, wpływający na wzrost ciśnienia tętniczego, a nawet przypisywano jej wpływ na procesy nowotworowe. Dziś wiemy jednak, że kawa jako napar, który został poprawnie przygotowany, ma jak najbardziej prozdrowotny wpływ na nasz organizm. 
Kawa jest mieszaniną ponad 1000 bioaktywnych związków, które mają działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe czy przeciwzapalne. Ich ilość zależy od pochodzenia kawy, jej jakości, odmiany, sposobu wypalenia i przetwarzania. 
Najbardziej znanym związkiem występującym w kawie j...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów



Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 10 wydań czasopisma "bikeBoard"
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy